Lier, spoorbrug Kleine Nete

Lier, spoorbrug Kleine Nete

Inventarisnummer
SLI001040256

Beschrijving
In Lier moest de maatschappij ‘Lier-Turnhout’ de Netebeemd en de Kleine Nete nabij de voormalige abdij van Nazareth dwarsen. De Kleine Nete was toen bevaarbaar tot Grobbendonk en er moest dus een beweegbare brug komen.
In de zomer van 1854 werd dit werk met 100 dagloners aangevangen. Op de rechteroever werd op het droge een brug gebouwd en nadien verlegde men de loop van de Nete, die hier een lichte bocht maakte.
Talrijke burgers maakten gebruik van de Nazarethbrug om de Nete over te steken. Met de aangroei van het gehucht Lisp nam het aantal gebruikers steeds toe en in 1883 bedroeg het al 500 à 600 personen per dag. Een jaar na de overname van de maatschappij ‘Lier-Turnhout’, besliste de Staat zonder enige voorafgaandelijke kennisgeving de brug voor voetgangers te sluiten. Tegen 27 personen werd proces verbaal opgemaakt. Na een krachtig protest van het stadsbestuur besliste de minister van openbare werken de doorgang voor voetgangers in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.
In 1884 komt het tot een overeenkomst tussen de Staat, de Stad en notaris Van Acker. De Staat bouwt een nieuwe brug en Lier neemt de kosten van een passerelle (5000 fr.) op zich. Deze passerelle moest het verkeer van voetgangers en kruiwagens mogelijk maken. Notaris Van Acker, eigenaar van het Wit Kasteel van Nazareth, is bereid om nogmaals 5000 fr. bij te dragen voor een passerelle die breder is en een doortocht van zijn rijtuigen mogelijk maakt. De nieuwe brug is geen draaibrug meer en ligt 1,60 m. hoger dan de vorige.
Op 5 oktober 1886 bracht de ‘Minister van IJzerenwegen, Posten en Telegrafen’ Vandenpeereboom een inspectiebezoek aan de stad en bezocht de brug in opbouw.
Bij het beleg van Lier werden in september 1914 alle bruggen over de Nete door het Belgische leger vernield. Om het front te bevoorraden bouwden de Duitsers een noodbrug.
Op 18 december 1922 had een aanbesteding voor een nieuwe brug plaats. Er kwam echter niemand opdagen. Op 28 mei 1923 werd de aanbesteding overgedaan. Drie kandidaten boden zich aan. Het bod was te hoog en het duurde nog tot 1924 voor de werken werden
aangevat. Een lang leven was deze brug niet beschoren want tijdens de Duitse invasie in mei 1940 werd de brug door het Belgische leger gesaboteerd. De Duitsers bouwden een noodbrug stroomopwaarts naast de oude brug.
Op 4 september 1944 beschadigden terugtrekkende Duitse militairen nogmaals de brug. De bruggenhoofden en de stoel waren nog intact en er volgde een spoedige voorlopige herstelling
Midden de jaren vijftig was het prachtige domein van Nazareth één bouwwerf. Van noord tot zuid werd het in twee gescheurd door het Netekanaal en van west naar oost verminkt door vier bruggen op een verhoogd talud. Naast de noodbrug, op dezelfde plaats als voor de oorlog, kwam er een nieuwe betonnen brug. Richting Herentals volgde een brug over de geplande ring rond Lier. Deze ring wacht vandaag nog op zijn voltooiing. Om het scheepvaartverkeer onbelemmerd te laten passeren verrees er een hoge ijzeren brug over
het Netekanaal. Het rijtje werd vervolledigd met een klein bruggetje over de Beatrijslaan. In januari 1957 was alles voltooid.
Objecttype
diapositief
Datering
1985
Trefwoord
Brug, nete, spoorweg
Vervaardiger
Hugo De Bot
Verwerving
Hugo De Bot, handgift
Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer