Lier, De Heyderstraat en Kluizekerk

Lier, De Heyderstraat en Kluizekerk

Inventarisnummer
SLI001035399

Beschrijving
Tot 1852 een deel van de zogenaamde Nieuwe Kluizestraat. Nadien De Heyderstraat genoemd. Van oudsher ingedeeld in drie delen: de Kluizendijk door de moerassige beemden ten oosten van de Kleine Nete, met ten Noorden de stadsgracht van de eerste omwalling en ten zuiden de hofgracht van de Tiendeschuur. Het tweede deel, de Kluizebrug, werd begrensd door twee bruggen : ten westen de brug over de oude Grote Nete of Kerkhofmolenloop en ten oosten de brug over de stadsgracht van de tweede omwalling. Het derde deel liep over het vroegere Kluizekerkhof naar de gelijknamige Kluizekerk. Huidige De Heyderstraat aangelegd ca. 1887. Benaming ontleend aan het feit dat P. De Heyder, eigenaar van de gelijknamige textielfabriek, ca 1810 op het voormalige Kluizekerkhof een reeks van vijftien arbeidershuisjes liet optrekken, heden ingenomen door het Gebroeders Doxplein.;Voormalige kloosterkerk der dominikanen of predikheren.
Circa 1262 bouw van een kapel en een kluis (zie benaming kerk) ter plaatse van de wonderboom van Sint-Gummarus. In 1410: afbraak oude kluis en kapel vervangen door een grotere kerk met (kruis)beuk (?) van 1413 en koor van 1419. Bouw nieuwe kluis in 1469. Tijdens de godsdienst troebelen in de tweede helft van de 16de eeuw in gebruik als stal en schuur. Vanaf 1582 opnieuw in handen van de katholieken. Verbeteringswerken tussen 1605-1615: koor opgehoogd en geplaveid; verbetering der twee zijkoren; aanschaffing nieuw orgel en marmeren hoofdaltaar toegeschreven aan P.P. Rubens.

Circa 1612 kerk toegewezen aan de predikheren. Gebouwen in de Kluizestraat ingericht als klooster en Latijnse school. In 1614: predikheren verhuisden naar de Lisperstraat; de Kluizekerk bleef evenwel kloosterkerk. Tijdens de Franse Revolutie aangeslagen en geplunderd. Verkocht in 1799 en vanaf 1864 opnieuw eigendom der predikheren. Bouw neogotische toren naar ontwerp van Norbertus Claes (1858-1865); plaatsing nieuwe vensters in koor aan weerszij van het altaar. Kerk heden niet meer in gebruik.
Objecttype
postkaart
Verwerving
Jan Verret, aankoop


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer