Lier, Scouts Kruisridders

Lier, Scouts Kruisridders

Inventarisnummer
SLI001034758

Beschrijving
De Lierse Kruisridders in Edegem.;De groep Sint Gummarus in het centrum van Lier groeit flink aan, zodat de tijd rijp is voor een tweede groep binnen de Lierse waters. Begin 1941 wordt de groep '5de Kruisridders' opgericht. Eerste groepsleider wordt Julien Rits. Kapelaan E.H . Peeters is groepsaalmoezenier en Betty De Strijcker neemt de rol van akela op zich.
De vergaderingen gaan door in de remise van Notaris De Strijcker in de Antwerpsestraat. In februari 1942 wordt het nieuwe lokaal (toen 3/4 van het huis van E.H. Peeters en vandaag het parochiezaaltje van het H. Kruis) ingehuldigd en in juni 1942 wordt de groepsvlag gewijd in het decor van het kasteel van Gevers te Koningshooikt.
Onder de oorlog helpen de Kruisridders in gebombardeerde wijken en omliggende dorpen.
Ondanks de bezetting gaat de groep toch op kamp, al is de kampplaats altijd dichtbij, zoals in Massenhoven, Itegem, Kessel en Koningshooikt. Er is immers geen vervoermiddel beschikbaar en al het materiaal, tenten , potten, moeten de Scouts te voet meeslepen.
De foto’s van de welpenwerking uit de jaren 1940-1950 van deze groep komen uit de archieven van Francisca De Vries.
Zij was de dochter van Clément De Vries, medestichter en directeur van Century. Een bedrijf in Lier dat onder andere kartonnen kaften produceerde. Langs vaders zijde was zij de kleindochter van Melchior De Vries (Instrumenten De Vries op de Vaartlaan, nu Baron Opsomerlaan) en langs moeders zijde (Maria Slootmaekers) was zij de kleindochter van Pierre Slootmaekers, de houthandel op de hoek van de Boomlaarstraat en de Baron Opsomerlaan.
Ze heeft zich vlak na de oorlog geëngageerd bij de welpen, Kruisridders.
Volgde een leiderscursus in juni 1946 in De Kluis (St Joris Weert) en nog een leiderscursus (vermoedelijk Gilwell cursus) in 1952.
Ze werd achtereenvolgens benoemd tot assistent welpenleidster, daarna welpenleidster (Akela) gevolgd door districts welpenleidster (districts Akela).
In 1955 stopte ze als Akela omwille van haar huwelijk.
Objecttype
foto
Verwerving
Bop Craen, schenking
Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer