• Lier, veldhandbal
Lier, veldhandbal
Lier, veldhandbal

Lier, veldhandbal

Inventarisnummer
SLI001034508

Beschrijving
De "veldhandbalploeg" Lyra H.A.C. moet , zoals veel Antwerpse handbalploegen , ontstaan zijn rond de jaren 1950. Op zondag 3 juni 1956 werd in stadion "Koninklijke Lyra" te Lier de internationale handbalmatch "België-Saarland" georganiseerd , voorafgegaan door de handbalwedstrijd Lyra H.A.C.-Breda.
Veldhandbal werd gespeeld op een voetbalterrein. Voor de match werden door de spelers de witte linten, die als belijning dienden, in de grond genageld en werden de doelen geplaatst.
Lyra H.A.C. was in de nationale handbalploeg vertegenwoordigd door speler Provoost. Deze laatste heeft ook deelgenomen met de nationale ploeg aan de WK Handbal in Duitsland in juli 1955.
Na de reguliere competitie veldhandbal werd vanaf het competitiejaar 1957-1958 een experimentele competitie zaalhandbal georganiseerd.
In april 1958 werden tijdens een “Algemene Vergadering” in Brussel de nationale statuten aanvaard , hetgeen de stichting van de Belgische Handbalbond (BHB) voor gevolg had. Op deze bijeenkomst waren 21 clubs aanwezig: 12 Vlaamse , waaronder Lyra , en 9 Waalse. Drie Vlaamse clubs (Uilenspiegel , Wildzang en Schaarbeek) bleven afwezig . De Heer Jules De Vlieger (Beyne) werd tot eerste bondsvoorzitter verkozen.
De kersvers opgerichte BHB , met Frans Torfs van Lyra als ondervoorzitter, koos voor een officiële competitie zaalhandbal gedurende de maanden december , januari en februari . Voor en na deze competitie werd nog veldhandbal gespeeld .
De eerste zaalhandbalcompetitie (1957-1958)werd betwist door 4 Waalse en 4 Vlaamse ploegen waaronder Lyra . De Vlaamse ploegen kwamen er niet aan te pas. Alleen Lyra kon enigszins de schade beperken door toch nog één Waals team achter zich te houden.
Aangezien er in deze periode in het Waals landgedeelte geen valabele sporthallen beschikbaar waren, werd de nationale “zaalhandbalcompetitie” in de beginjaren van het zaalhandbal gespeeld in twee sporthallen die zich in Vlaanderen situeerden, namelijk in de “Groentehal” te Mechelen en in het “Sportcentrum” te Antwerpen met als deelnemers Rijkswacht , Lyra, Aalst , Geuzen , Beyne , Flémalle , Jupille en Herstal. Er was voorlopig slechts één nationale afdeling met acht ploegen. Flémalle , dat de competitie ongeslagen kon afsluiten , werd onze eerste officiële landskampioen . Beyne en Rijkswacht eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats. Geuzen en Aalst konden zich niet handhaven en verdwenen uit de nationale competitie.
Seizoen 1959-1960 : van acht naar negen ploegen in de nationale reeks Heren
Hier en daar werden verwoede inspanningen gedaan om het veldhandbal te redden doch langzaam maar zeker verdrong de zaal definitief het veld . Zoals in de vorige competitie 1958-1959 werden alle nationale competitiewedstrijden afwisselend in de Mechelse Groentehal en in het Antwerpse Sportcentrum gespeeld. In de nationale reeks kwamen Verviers , Unif en Malinois de handbaltop vervoegen. De 9 ploegen die het tweede officiële zaalhandbalkampioenschap speelden waren: Flémalle , Beyne , Rijkswacht, Lyra, Unif , Jupille , Verviers , Malinois en Herstal .
Lyra en Verviers waren de twee dalers en werden op die manier teruggewezen naar een handbalcompetitie op provinciaal niveau.
Tijdens het seizoen 1960-1961 speelde Lyra H.A.C. in de 2de Divisie A (provinciaal niveau)…kort daarop zou de handbalploeg van Lier gestopt zijn.
Objecttype
foto
Datering
jaren 1950
Trefwoord
sport, Lyra, handbal
Verwerving
Vlaamse Handbal Vereniging, enkel digitale foto in het archief
Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer