Lier, Rijksnormaalschool

Lier, Rijksnormaalschool

Inventarisnummer
SLI001032901

Beschrijving
Brochure opvoering operette Kolibrie ;Op 18 en 19 april 1939 werd de Sprookjesoperette 'Kolibrie' opgevoerd in zaal De Valk door leerlingen van de Normaalschool en de Oefenschool. De opbrengst was ten voordele van de behoeftige leerlingen van de Oefenschool. ;Jan J. Verhoeven, Geboren te Lier, 12 Mei 1893. Schreef pas op 35-jarige leeftijd zijn eerste werk : «Kreupel Jantje», een sprookje met zang in 3 bedrijven, waarvoor hij zelf, zoals trouwens voor al zijn andere stukken, de muziek schreef, net als Aimé De Cort heeft gedaan. Sedert l928 kende het reeds méér dan 400 opvoeringen. Het werd reeds twee keer door het N.I.R. en een maal door Radio Hilversum uitgezonden.
In Nederland kende het een enorm succes, het werd een spontaan huldebetoon, zoals men van onze eenzelvige noorderburen niet zou verwacht hebben.
En na dit stuk, volgden er nog vele andere : Vakantie, Titerke, Een blijde Kerstdag, Het gebroken Popje; Het Diploma, Kolibri, enz.
In al zijn werken getuigt de auteur dat hij het toneel door en door kent. Maar hij is ook pedagoog, die de grote opvoedende rol van het ernstige kindertoneel in de school begrijpt, die het toneel, door kinderen gespeeld, voorstaat. Daarom stichtte hij, in de Lierse Oefenschool, waar hij leraar is, een toneelgroep. Al zijn stukken werden, in première, door zijn jongens gespeeld, bijgestaan door normalisten, onderwijzers en ouders van de leerlingen. Want Verhoeven was nooit bevreesd ons heel wat vertolkers op de planken te brengen.
Zo kon hij bovendien een knappe samenwerking van deze verschillende groepen bekomen. Jan J. Verhoeven is één der markantste kindertoneelschrijvers in ons land. Hij voelt zich aangetrokken tot de misdeelden, tot hen die lijden, tot de ongelukkigen. Hij is begaan met hun lot. In elk van zijn werken vinden wij hem weer als een mens met een edel, warmkloppend hart die leeft voor en door zijn kinderen. Vooral het gevoelen, het innige, het weldoende speelt bij hem een voorname rol. Vandaar dat zijn stukken zowel het droeve als het blijde aspect van het leven vertonen.
Vermelden wij nog dat hij sinds de dag harer stichting, Ondervoorzitter werd verkozen van de « Vereniging van Schrijvers voor de Jeugd », een plaats die hem terecht toekomt.

;Deze tekst staat in het eerste Gedenkboek van de Rijksnormaalschool 1844 – 1944. Met dank aan Herman Bonné.
Objecttype
brochure
Datering
april 1939
Verwerving
Mon Van den Heuvel, schenking, enkel digitale foto in 't archief


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer