Lier, Rijksnormaalschool

Lier, Rijksnormaalschool

Inventarisnummer
SLI001032708

Beschrijving
René Adriaensen °Loenhout 31.10.1877 - +Kapellen 7.2.1961.;René Adriaensen, wiens vader Jan te Lier het onderwijzersdiploma had behaald in 1870 en wiens ooms Frans en Jan Warmoes eveneens te Lier studeerden (respectievelijk in 1850 en 1854 gediplomeerd), liep lager en middelbaar onderwijs te Turnhout, studeerde eerst twee jaar aan de lagere normaalschool te Gent en stapte dan, na toelatingsexamen, over naar de middelbare normaalschool. Hij behaalde het diploma van geaggregeerde lager secundair onderwijs (Engels, Duits) in 1898.

Van 1898 tot 1908 was René Adriaensen leraar aan de rijksmiddelbare school te Aarschot. Nadien muteerde hij naar zijn geboortestreek en was hij van 1909 tot 1916 leraar aan de rijksmiddelbare school te Turnhout. Tijdens WOl werd hij aangesteld als directeur van de nieuw opgerichte rijksnormaalschool te Ukkel, die echter in 1919 afgeschaft werd.
R. Adriaensen verhuisde dan naar de rijksmiddelbare school te Fontaine l'Evèque (provincie Henegouwen) en bleef daar tot in 1922. Dan werd hij bevorderd tot leraar aan de rijksnormaalschool te Blankenberge.;In zijn Turnhoutse periode ontpopte René Adriaensen zich als een begaafd dichter en prozaschrijver en tevens als een overtuigd verdediger van de Vlaamse cultuur. Zijn dichterlijke begaafdheid had hij waarschijnlijk van zijn vader meegekregen, want die schreef ook gedichten. Maar ongetwijfeld heeft Leo Michel Thiery, een studiemakker uit de normalistentijd te Gent, hem bij het dichten en het prozaschrijven sterk aangemoedigd. Adriaensen schreef heel wat dicht- en proza-werk, dat in De Vlaamse Gids en in Groot Nederland gepubliceerd werd. Tot een gebundelde uitgave van zijn werk is het echter nooit gekomen.;René Adriaensen ijverde bovendien voor de verspreiding van 'Het Algemeen Beschaafd Nederlands' (ABN) en voor de ontwikkeling en de bescherming van de Vlaamse cultuur. Daarvan getuigen zijn inspanningen voor de oprichting van een plaatselijke afdeling van het "Algemeen Nederlands Verbond" en zijn spreekbeurten op de bijeenkomsten van de "Algemene Nederlandse Congressen".

Op 1 augustus 1925 werd René Adriaensen als opvolger van Louis Bouveroux en op voorstel van Louis De Paeuw, toenmalig directeur-generaal van het normaalonderwijs, door Camille Huysmans benoemd tot directeur van de normaalschool te Lier in de gloednieuwe gebouwen aan de Berlaarsestraat.
;Toen hij in 1937 met pensioen ging en WO 2 kort nadien alle dromen in kruitdamp deed opgaan, had René Adriaensen, die 'de vader van de normalisten' genoemd werd, een stempel gedrukt op de generatie onderwijzers, tussen 1925 en 1937 gevormd: Lier kreeg een kwaliteitslabel en werd in het hele Belgische onderwijsbestel sterk gewaardeerd. Op 31 oktober 1937 werd René Adriaensen feestelijk gehuldigd door het personeel van de normaalschool en de oefenschool en door de oud-leerlingenbond.

;René Adriaensen trok zich nadien terug te Kapellen, in de rust van zijn geboortestreek, al kwam hij nog geregeld naar Lier om bepaalde feestelijkheden bij te wonen. Niet geheel onverwacht, maar toch verrassend plots, overleed René Adriaensen op 7 februari 1961, door honderden oud-leerlingen betreurd, niet alleen om zijn vaderlijke liefde en goedheid, maar vooral ook om zijn pedagogisch-intuïtief talent, dat van zovele jongeren zelfbewuste, zelfstandige en vrije adolescenten had gemaakt. Op de begrafenisplechtigheid, bijgewoond door een ruime vertegenwoordiging van het personeel en door tientallen oud-leraren en oud-leerlingen, spraken Ernest Bogaerts, als hoofdonderwijzer van de oefenschool en oud-leerling van René Adriaensen, en directeur Renaat Merecy een lijkrede uit. De toespraak van Merecy eindigde als volgt:

"Uw hart viel stil, Adriaensen. Dat het voort moge kloppen in ons".
;Bron: Archief oudleerlingenbond Rijksnormaalschool en het boek '175 jaar Rijksnormaalschool te Lier'.
Objecttype
foto
Datering
1877-1961
Verwerving
Jan Verret, aankoop


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer