Lier, Rijksnormaalschool

Lier, Rijksnormaalschool

Inventarisnummer
SLI001031504

Beschrijving
Fotoboek ter aandenken aan leraar Gustaaf Segers (1900). (°Hoogstraten, 29/12/1848 – +Hoogstraten, 3/4/1930)
;Op de foto zien we collega Hippoliet Temmerman (°Wichelen 9/3/1847 - +Schaarbeek 31/1/1930), bestuurder/directeur vanaf 1882. ;Men schrijft over deze bestuurder in 'Ons Woord - 1901': Sedert 1882, wordt De Coster's werk met den besten uitslag voortgezet,
door den beer H. Temmerman, tegelijk knap schoolman, verdienstelijk
schrijver en volbloed Vlaming. ;Toen de radicaal-liberale regering Frère Orban - Van Humbeek in 1879 aan de macht kwam werd er een nieuwe wet op het lager onderwijs aangenomen en barstte de eerste schoolstrijd in alle hevigheid los. Als gevolg werd de priester Petrus Cleynhens in 1879 uit zijn functie van directeur van de rijksnormaalschool te Lier ontzet en vervangen door Louis Genonceaux, die maar enkele weken te Lier bleef en opgevolgd werd door Edouard De Geynst, die in 1882 naar de rijksnormaalschool te Gent muteerde. Hippoliet Temmerman volgde hem ten slotte in hetzelfde jaar op. De motieven voor het zeer korte verblijf te Lier van Louis Genonceaux en Edouard De Geynst zijn historisch niet meer te achterhalen. Zoveel is zeker, dat Hippoliet Temmerman als jong directeur in een vijandig milieu terechtkwam, vermoedelijk niet alleen in zijn eigen school, maar ook en vooral in het katholieke Lier met zijn verfranste burgerij.

Toen korte tijd na zijn benoeming op 28 september 1882 het kabinet Frère Orban - Van Humbeeck ten val werd gebracht (10 juni 1884) en opgevolgd werd door een homogeen katholieke regering, eerst onder Malou, Jacobs en Woeste en in hetzelfde jaar nog, maar voor lange tijd, onder August Beernaert, werd de wet van 10 juli 1879 afgeschaft en vervangen door een nieuwe schoolwet, die de ontwikkeling van het rijksonderwijs ingrijpend afremde. Ook het normaalonderwijs leed eronder. Toch slaagde Temmerman erin het vormingspeil hoog te houden dank zij zijn onkreukbare beginselvastheid en zijn wetenschappelijk gefundeerde kennis van de toenmalige opvoedkunde.
;Gustaaf Segers was een bekend schrijver die op 24/9/1878 les begon te geven in de Nederlandse taal- en letterkunde en Duitse taal aan de Lierse Normaalschool. Hij wordt beschouwd als schrijver uit de tweede realistische generatie waarvan de hoofdfiguren Tony Bergmann, Virginie Loveling, Wazenaar, Isidoor Teirlinck en Reimond Stijns waren. Naast zijn scheppend werk (romans, novellen, verhalen) schreef hij talrijke essays over opvoedkunde, onderwijs en taalonderwijs. Hij publiceerde een dertigtal lezingen en opstellen over Joost van den Vondel. ;In november 1900 verliet Gustaaf Segers de Normaalschool en werd werkend lid van de Koninklijke Vlaamsche Academie. Het is voor deze gelegenheid en ter zijner ere dat dit herinneringsboek werd samengesteld.;bron: Gedenkboek 1817 - 1992, 175 jaar Rijksnormaalschool in Lier.
Objecttype
foto
Datering
1900


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer