Lier, Beatrijs van Nazareth

Lier, Beatrijs van Nazareth

Inventarisnummer
SLI001026289

Beschrijving
Detail van een schilderij.
Beatrijs werd geboren in 1200 in een rijke burgerfamilie met zes kinderen. Haar moeder stierf al in 1207. Daarna werd Beatrijs voor haar verdere opvoeding bij een groepje begijnen geplaatst in Zoutleeuw. Eén jaar later (in 1208) werd ze door haar vader teruggeroepen.
Op tienjarige leeftijd werd Beatrijs afgestaan als oblate aan de cisterciënzerinnenabdij Bloemendaal in Eerken (ten noordoosten van Waver). Door haar vroomheid mocht ze al op zestienjarige leeftijd haar geloften afleggen als novice in het klooster. Dat was in die tijd zeer uitzonderlijk. In de cisterciënzerorde werd men immers pas tot non geprofest op de leeftijd van achttien jaar.
Vervolgens werd ze van 1216 tot 1217 naar het cisterciënzerinnenklooster Rameia te Geldenaken (Jodoigne) gezonden om daar de schrijf- en miniatuurkunst te leren. In dit klooster kwam ze in contact met Ida van Nijvel, een andere beroemde mystica uit de dertiende eeuw, genoemd naar de gelijknamige heilige Ida van Nijvel uit de zesde eeuw. Hier had ze ook haar eerste mystieke ervaring (in januari 1217). Tijdens een antifoon in de mis trad ze uit zichzelf (in excessu mentis) en aanschouwde ze de heilige Drievuldigheid.
Rond Pasen 1217 werd ze teruggeroepen naar Bloemendaal. Daar begon ze haar mystieke ervaringen op te schrijven in een soort dagboek (‘Liber Vitae’). In het jaar 1221 verhuisde ze naar het klooster van Maagdendaal in Oplinter (bij Tienen). In dit klooster verbleef ze veertien jaar. In 1236 vertrok ze naar het klooster Nazareth bij Lier. Vanaf dit moment stopte ze met het bijhouden van haar dagboek. Haar vader was betrokken bij de stichting van de kloosters Maagdendaal en Nazareth en bij de hervorming van Bloemendaal. In Nazareth werd ze verkozen tot priorin en schreef ze haar traktaat Van seven manieren van heiliger minnen.
Na een lang ziekbed stierf Beatrijs op 29 augustus 1268 in het klooster Nazareth. (bron: Wikipedia)
Objecttype
postkaart
Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer