Lier, beeld Christus Koning

Lier, beeld Christus Koning

Inventarisnummer
SLI001024190

Beschrijving
In het midden van het Kardinaal Mercierplein naast de Sint-Gummaruskerk staat het monumentale beeld van Christus Koning. Na de eerste wereldoorlog (1914-18) is het in gans katholiek Vlaanderen een gewoonte geworden, gesteund door de clerus, om uit dankbaarheid voor het beƫindigen van de oorlog een H.-Hartbeeld op te richten. Lier kon niet achterblijven en in het weekblad "Ons Lier" vinden wij wekelijks tijdens de jaren 1920 en 1921 mededeling van giften ten belope van 5 fr tot 100 fr. In hetzelfde weekblad van 2 oktober 1921 vinden wij dat het H.-Hartbeeld zal ingehuldigd worden op maandag, 17 oktober 1921 (dit is namelijk de tweede kermisdag van Sint-Gummaruskermis) met volgend programma:
14u. vorming van de stoet.
15u. wijding van het beeld door Kardinaal Mercier, daarna lof en Te Deum in de Sint-Gummaruskerk.
19 u. algemene verlichting en groot beiaardconcert door Chauvaux.
Kunstenaar: Heer Gerrits uit Antwerpen. Jan Matheus Gerrits is een gekende figuur in onze stad. Het is inderdaad zo dat in de Sint-Margaretakerk in het Lierse begijnhof verschillende beelden van zijn hand aanwezig zijn bijvoorbeeld de witmarmeren engelen (wijwatervaten), de communiebank, Onze-Lieve-Vrouw, Sint Jozef en Sint-Anna. Het Christus-Koningbeeld is opvallend zeer monumentaal en werd in de plaats gezet van het beeld van Jan Baptist David, dat naar de stadswandeling aan de Antwerpse poort verhuisde. Opmerkenswaardig is wel het feit dat Gerrits wegens ziekte het beeld niet zelf heeft kunnen afwerken. Hij moest daarvoor rekenen op zijn twee zonen Jan en Bruno. Het is trouwens het laatste beeld dat hij realiseerde, hij overleed op 22 maart 1922, amper vijf maanden na de inhuldiging van dit majestueuze bronzen beeld.
Jan Matheus Gerrits (Antwerpen 31/05/1844- 29/03/1922), zoon van timmerman Theodore Gerrits, begon als houtsnijder en evolueerde naar het maken van religieus beeldhouwwerk en kerkelijk meubilair. Uit zijn tweede huwelijk met Theresia Kerschot werden twee zonen geboren, die beiden beeldhouwer werden. Praktisch in alle kerken in onze Kempen vinden wij beelden een retabels van de hand van Jan Gerrits.;Tekst voor de stadsgidsen van Lier i.v.m. de wandeling "Beeldschoon Lier- 2003" - auteur Gommer Lemmens.
Objecttype
foto
Datering
2001
Vervaardiger
Gommer Lemmens
Verwerving
Gommer Lemmens, schenking


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer