Lier, Sint-Margaretakerk interieur

Lier, Sint-Margaretakerk interieur

Inventarisnummer
SLI001022571

Beschrijving
Heilige Begga.
;Gips (?) en zwart marmer – Tegen de halfzuil op de hoek links van het koor en rechts van het Onze-Lieve-Vrouwaltaar, boven epitaaf van Maria Lans.
;De heilige is gekleed in het begijnenhabijt met kovel en sluier die zij in een wrong met de rechterhand ophoudt. Op het hoofd draagt zij een vergulde beugelkroon met rode voering. Op de linkerhand draagt zij haar traditionele attribuut: een kerkje met zeven vergulde torentjes. Het beeld is geplaatst op een zwaar voetstuk dat omkranst wordt met een vergulde touwlijst. De als epitaaf uitgewerkte console bestaat uit een zwartmarmeren, rechthoekige, halfrond gewelfde tekstplaat met profiellijst die bovenaan uitkraagt en onderaan accoladevormig is uitgewerkt. De plaat wordt bovenaan bekroond met 2 voluten die door een vruchtenkrans verbonden zijn en waartussen een vrouwenhoofd is verwerkt. Op de tekstplaat staat in vergulde kapitalen het opschrift: 'BEGGA ONZE FONDATERSSE. / VOOR IOFR MARIA LANS ONZE HOFMEESTERSSE / GEBEDEN STORT AEN GOD VERMITS ZY OP DEN TYD VAN TWEENTWINTIG JAER HAER LIBERALITYT / GETOOND HEEFT OP DEEZ HOF EN OOK NAE HAERE DOOD / BID LEZER DAT HAER ZIEL NEEM RUST IN ABRAAMSCHOOT. / STERFT DEN 11. AUGUS= 1709. / R.I.P.' Compositorisch vormt het epitaaf van het beeld van de heilige Begga, de patrones van de begijnen, de pendant van dit van het tegenoverstaand beeld van de heilige Margareta, de patrones van de kerk. Het beeld van de heilige Begga vertoont grote overeenkomst met het Beggabeeld van de preekstoel, die hoogstwaarschijnlijk ontworpen is door Ludovicus Willemssens.
;Bron: 'De Begijnhofkerk van Lier', Liers Genootschap voor Geschiedenis, auteur: Marc Mees.;De H. Begga (Andenne 622-695) ‘patrones’ van de begijnen.
;Begga wordt geboren in Andenne als dochter van Pepijn van Landen, hofmeier van het Merovingische rijk Austrasia. Haar moeder is de H. Ida van Nijvel. Na de dood van haar man wordt ze erfgename van het uitgestrekte familiebezit in het Maasdal. Wanneer in 691 haar zoon, Pepijn van Herstal, die de stamvader zal worden van de Karolingers, de macht overneemt, sticht ze een klooster in Andenne sur Meuse waarvan ze de eerste abdis wordt.
In de 16de eeuw wordt de H. Begga als stichteres van de begijnenbeweging beschouwd. Dit is volledig ten onrechte aangezien de beweging slechts in de 12de eeuw op gang komt. De naamovereenkomst heeft waarschijnlijk bijgedragen tot deze historische fout.
Objecttype
diapositief
Datering
circa 1995
Vervaardiger
Gommer Lemmens
Verwerving
Gommer Lemmens, schenking


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer