Lier, Begijnhof huisnamen

Lier, Begijnhof huisnamen

Inventarisnummer
SLI001022524

Beschrijving
DE GESTOLEN LIEVE VROUWE (St.-Margaretastraat 2). ;Haast ongetwijfeld kan de benaming van dit huis in verband worden gebracht met de geschiedenis of legende van een geroofd Lieve-Vrouwebeeld. We denken hierbij aan het wonderbeeld O.L.V. van Remedie bij de grijze Hofpoort aan de Begijnhofstraat. Beeld dat men tot omstreeks 1690, hoogst waarschijnlijk tegenaan de straatgevel van de Gestolen Lieve Vrouwe heeft weten prijken, vooraleer de huidige poort van het Begijnhof is opgebouwd. Voordien kende men de Begijnhofpoort aan het begin van de St.-Margaretastraat, de vroegere 'Reghtestraat van het Begijnhof', tussen de Infirmerie (links) en de Gestolen Lieve Vrouwe (rechts), dat met zijn zijgevel naar de poort was gericht. Best mogelijk heeft de eigenaar-gebruiker van dit huis in de overtuiging verkeerd, dat door de verplaatsing van het beeld, dit aan haar of ten minste aan het huis ontstolen werd. Men kan er nog enkel naar raden! Hoe dan ook, mogelijk werd de befaamde Lierse schrijver Felix Timmermans, door de naam de Gestolen Lieve Vrouwe geïnspireerd om de bekende novelle 'Onze Lieve Vrouw der Visschen' te schrijven, die door de Lierse kineast Frans Verstreken kundig op het T.V.-scherm werd gebracht. In zijn werk over het Begijnhof noemt E.H. Biermans de Gestolen Lieve Vrouwe in de lijst van de huisnamen de H. Apollonia, naam die men historisch alleen aan de Hellestraat genoteerd vindt.
In 1672 was het huis bewoond door Christina Verlinden. Bij de verplaatsing van de Hofpoort, tussen 1677 en 1695, leefde er Joe. Maria Van den Houdt of Van Hout.
In 1749 kende men er Catharina Maria Huysmans, ° Mechelen, en 23 j. oud geprofest op 11-4-1721. Samen telde het huis toen 2 bewoners en 'nogh één boven 7 jaar' met 3 'aertsteden'. In 1798 en 1800 noteerde men in de Gestolen Lieve Vrouwe de begijn Maria Isabella van Overlaet, ° Antwerpen en 30 j. oud geprofest op 19-9-1779.
In 1816 werd het huis gebruikt door de vier gezusters Diercksens, Institutrices; vermoedelijk ter verruiming van hun schoolhuis Sint-Merten.
;Bron: Het Lierse Begijnhof (1974), Jos Mortelmans en Victor Verheyen.
Objecttype
diapositief
Datering
circa 1990
Vervaardiger
Gommer Lemmens
Verwerving
Gommer Lemmens


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer