Lier, 150 jaar spoorwegen in de Kempen

Lier, 150 jaar spoorwegen in de Kempen

Inventarisnummer
SLI001020775

Beschrijving
Locomotief 29.013 passeert de spooroverweg.
Een getuigeverslag:
Dit weekend – 23 en 24 april 2005 - werd 150 jaar spoorwegen gevierd in de Kempen. Tussen Lier en Turnhout reden de IR-treinen uitzonderlijk in M6-samenstelling. Daarnaast werden ook enkele extra ritten met historisch materieel gereden. Een verslagje.
Zaterdag 23 april 2005 rond de middag vanuit Herentals naar Lier met trein 3433. De trein is samengesteld uit 6 M6-rijtuigen met aan beide uiteinden een loc reeks-21. Helaas blijft de loc achteraan werkloos wat resulteert in erg matige acceleraties.
In Lier vernemen we dat de speciale trein een uur vertraging heeft. Een rem van één van de K-rijtuigen is blijven hangen waardoor een remblok gebarsten is en het rijtuig uit de trein gehaald moest worden in Turnhout. Tijdens het wachten in Lier passeert o.a. DLC met een containertrein, meteen gevolgd door een B-cargotrein met reeks-20. De DLC had even moeten wachten aan de inrit van het station, het valt daardoor op dat de reeks-66 bij volle acceleratie erg stil blijft (in vergelijking met reeks-20) en daarbij bovendien nauwelijks roet produceert. Hier kan de NMBS nog iets van leren.
Dan rijdt de speciale trein het station binnen. Aan de ene kant reeks-59 (kant Antwerpen), aan de andere kant reeks-29 en daartussen een achttal L-rijtuigen (zowel A(D) als B(D)) en K-rijtuigen (enkel A). Er is ook nog een M2-rijtuig (BD?) voor het personeel.
De goede staat van de locs valt meteen op, dit echter in scherp contrast met de toch wel heel middelmatige toestand van de rijtuigen. De verf valt van de L-rijtuigen, de K-rijtuigen vertonen sporen van talrijke geïmproviseerde oplapbeurten (tot en met vette spatten groene verf op de ramen).
Enfin, snel plaatsgenomen in een K-rijtuig en dan op naar Turnhout. De stoomlocomotief vertrekt met een grote rook- en stoomwolk en onderweg wordt er overal gestopt (behalve te Wolfstee). Aan alle haltes is het feest - in Herentals heeft men een walkie-talkie aan de
omroepinstallatie gehangen zodat de chef al zingend de fanfare op perron 1 kan begeleiden.
Het valt op dat de stoomlocomotief toch wel heel vlot uit de voeten kan met die oude trein: tussen de haltes halen we overal vlot 80 km/u, de maximumsnelheid van de L-rijtuigen. De dienstregeling is voorzien op 50 km/u, de vertraging loopt niet verder op. Het rijcomfort in de K-rijtuigen is bovendien erg goed, blijkbaar is er minder gebricoleerd met de wielstellen. Al zal de traditioneel onberispelijke kwaliteit van de NMBS-sporen er ook wel voor iets tussen zitten.
In Herentals moeten we echter 20 minuten aan de kant om de IR van en naar Turnhout door te laten. Het enkelspoor op lijn 29 maakt het m.a.w. onmogelijk om het uur vertraging terug goed te maken.
En dan weer verder naar Turnhout. De bochten in Herentals nemen we erg traag. Niet omwille van het materiaal (Vmax is hier 80), wel omwille van de werken aan een overweg op lijn 15 net na de splitsing. Om diezelfde reden is ook perron 1 te Herentals buiten dienst. Die bochten zorgen er overigens ook voor dat de splitsing Y Kruisberg (lijnen 15 en 29) enkelsporig is, waardoor het enkelspoor vanuit Turnhout de facto verderloopt tot voorbij het station van Herentals. Het kruisspoor te Tielen zal echt geen overbodige luxe zijn, maar we konden vaststellen dat de werken hieraan voorlopig nog niet begonnen zijn.
Tenslotte komen we aan in Turnhout waar we meteen de IR 3437 terug naar Herentals nemen. Deze is opnieuw samengesteld uit 6 M6-rijtuigen en twee locs reeks-21. Deze keer werkt de tweede loc wel mee, en dat maakt duidelijk een verschil. Opvallend: het bovendek van het multifunctionele rijtuig is 2de klasse maar lijkt ontworpen voor 1ste klasse (o.a. leeslichtjes).
Tenslotte nog wat leuke weetjes. De stoomlocomotief wordt bediend door machinisten uit Leuven. Daar zijn 8 machinisten opgeleid voor reeks-29. Gezien het beroep van "stoker" niet meer bestaat, wordt deze functie uitgevoerd door een machinist - er zijn er dus permanent twee nodig, maar er wordt blijkbaar regelmatig gewisseld want in het M2-rijtuig zie ik nog een "stoker" zitten (die zijn nogal herkenbaar...).
De treinwachter kreeg een (beperkte) bijkomende opleiding voor L- en K-rijtuigen een draagt bij deze gelegenheden ook een historisch uniform.
Objecttype
foto
Datering
2005
Vervaardiger
Schoeters
Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer