Lier, autobussen Kruger

Lier, autobussen Kruger

Inventarisnummer
SLI001020206

Beschrijving
De garage van Autobus Kruger in 1954.;De autobussen van "Kruger" zijn al jarenlang een vertrouwd onderdeel van het Lierse stadsbeeld. Vele Lierenaars en lezers buiten het Lierse weten echter niet waar de naar "Kruger" vandaan komt. Voor de oorsprong moeten we terug naar de strijd voor onafhankelijkheid in Zuid-Afrika. Vlamingen en Nederlanders, die zich in het verleden nogal begaan toonden met de vrijheidsstrijd van de Zuid-Afrikanen, eind 19e eeuw (er is een taalovereenkomst tussen deze volkeren) tegen de kolonialistische honger van de Engelsen, trokken zich in die tijd nogal erg het lot aan van de Zuid-Afrikaanse bevolking. De strijd tegen de Engelsen van de inlandse bevolking staat bekend als de Boerenoorlog.
De Boerenoorlog werd meermaals door het toenmalige stadsbestuur in officiële vergadering besproken. In zitting van zaterdag 29 december 1900 werd door de Lierse gemeenteraad een tekst goedgekeurd die hulde bracht aan President Krüger en de bevolking van Transvaal en Oranje-Vrijstaat. Tevens werd de wens geformuleerd tot herstel van de vrede in Zuid-Afrika. De motie werd aan de minister van buitenlandse zaken overgemaakt. Het is vooral het werk geweest van de Lierenaar WILLEM NAUWELAERTS dat de naam van Krüger in ons midden is blijven voortleven. Willem Nauwelaerts was een man uit het volk, impulsief en vol dynamisme. Roerde er wat in de stad... Willem was in de buurt. Hij was ondernemend en durfde risico's trotseren. Het waren wel niet altijd rozen die hij schoot, maar hij was dan toch altijd de drager van nieuw initiatief. Zo was het Willem Nauwelaerts, die voor de eerste wereldoorlog, in "De Roskam" de eerste cinema in Lier uitbaatte. Fortuin heeft hij er echter niet mee gemaakt. Hij was ook een van de eerste autobezitters. Voor 1914 reed Willem onder de bewonderende blikken van zijn medeburgers door de Lierse straten.
;Maar ook hier liep alles niet zo vlot van stapel want toen hij uit de Kleine Bril kwam gereden misrekende hij zijn bocht en Willem bolde met zijn kar rechtdoor het Netewater in, hijzelf was ongedeerd, maar de auto was totaal vernield. Dit plezierige voorval sloeg in bij de bevolking, en een paar dagen nadien zong groot en klein in de stad van: Cinema! Cinema! automobiel! En hij ree het water in!
Nauwelaerts was ook uiterst actief in de lokale bedrijvigheid rond de Boerenoorlog. Van 's morgens tot 's avonds was hij te been om propaganda te maken, om te collecteren, om foto's van president Krüger te verspreiden en geestdrift voor de Transvalers op te wekken. Hij belichaamde werkelijk de Lierse hulpactie zodat men vanaf 1901 tot aan zijn dood niet meer sprak van Willem, maar wel van Den Boer Nauwelaerts. Wanneer na de eerste wereldoorlog een autobuslijn werd ingelegd was het weer Willem Nauwelaerts die de dienst Lier-Oude-God verzekerde nadat een paar zwakke initiatieven van buiten Lier mislukt waren. Zijn privaat initiatief werd van meet af aan een succes. Zijn autobussen bolden een schitterende toekomst tegemoet met een etiket uit het historisch verleden. Willem was de president van Transvaal niet vergeten en zo werd met zijn autobuslijn de firma Krüger geboren. Samen met tal van vrienden heeft Willem Nauwelaerts op de bres gestaan voor de hulpactie ten voordele van Zuid-Afrika. Na hun dagtaak trok een groep jonge Lierenaars onder zijn leiding door de stad om met bussen geld in te zamelen. Zij waren gekleed als Boerenkrijgers. In de cafés en koffiehuizen werden Zuid-Afrikaanse liederen gezongen o.a. met de prachtige stemmen van de heldentenor Emil De Koninck en bariton Victor De Koninck, terwijl de twee keurturners Em. Van Hoof en Ant. Alaers acrobatische oefeningen uitvoerden. Telkens werd besloten met het Transvaalse volkslied, door de aanwezigen meegezongen. Gedurende heel het jaar 1901 werd op deze manier door die offervaardige jongens gecollecteerd, geen enkele wijk of straat werd vergeten. De Lierenaars, geestdriftig gestemd voor de goede zaak, gaven mild zodat de Boeren in Zuid-Afrika flinke bijdragen kregen van onze stadsgenoten.
;Naar een artikel uit het "Cinemablad" einde jaren 1960.
Objecttype
foto
Datering
1954
Verwerving
Charles Smits, Foto digitaal aangeleverd.


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer