Lier, klokken

Lier, klokken

Inventarisnummer
SLI001017637

Beschrijving
In mei 2004 waren de klokken uit de Sint-Gummaruskerk in Nederland voor restauratie en om te stemmen. Er werden ook nieuwe klokken gegoten voor Lier: een nieuwe Gummarusklok en de Argusklok.
Klokkengieterij Eijsbouts (voluit: Koninklijke Eijsbouts Klokkengieterij en Fabriek van Torenuurwerken b.v.) is een klokkengieterij en uurwerkfabriek te Asten(Nederland).
Klokkengieterij Eijsbouts is opgericht in 1872 door Bonaventura Eijsbouts. Hoewel hij opgeleid was tot horlogemaker, was hij meer geïnteresseerd in zeer grote uurwerken en begon een werkplaats voor het vervaardigen van torenuurwerken. Deze werd in 1905 verplaatst naar de locatie aan de Driehoekstraat 3, waar zich het bedrijf ook tegenwoordig nog bevindt. In 1893 kwam Bonaventura's zoon Johan Eijsbouts in het bedrijf, die het productassortiment uitbreidde met luidklokken, die aanvankelijk in andere bedrijven werden gegoten, met name in Groot-Brittannië. De zoon van Johan, Tuur Eijsbouts, kwam in 1924 in het bedrijf. Hij nam in 1947 het initiatief om zelf klokken en carillons te gaan gieten. De vraag was groot, daar veel klokken tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gestolen waren en omgesmolten tot wapentuig.
In 1969 nam Eijsbouts de firma van Johannes Hermanus Addicks, opgericht in 1855 te Amsterdam, over. Ook de klokkengieterij Horacantus te Lokeren is onderdeel van Eijsbouts.
Luiden
Bij luiden zwaait men de klok heen en weer zodat de klepel afwisselend tegen de beide zijden van de klok slaat. Deze manier van luiden wordt gebruikt bij het luiden voor de protestantse kerkdiensten en katholieke missen, trouwerijen, begrafenissen en (nationale) feestdagen zoals Pasen, Kerstmis, Koninginnedag en dergelijke.
Kleppen
Bij kleppen zwaait men de klok heen en weer waarbij de klepel van de klok slechts aan één zijde slaat. Deze manier wordt gebruikt om een sober geluid voort te brengen of om een precies aantal klokslagen te verkrijgen.
Beieren
Bij het beieren hangt de klok stil en beweegt men de klepel naar de klokwand toe totdat de klepel de klok raakt. Deze manier wordt gebruikt bij het bespelen van een beiaard (vandaar ook wellicht de herkomst van de naam beiaard), maar ook bij uitzonderlijke klokken.
Slaan
Bij slaan hangt de klok stil en wordt de klok aangeslagen door middel van een externe hamer. Dit wordt vooral gedaan bij het aangeven van de uren.

Het is niet ongewoon dat een klok tegelijk dienst doet als luidklok (zwaaiende klok met klepel in het midden) en als beiaard- of slagklok (stilhangende klok met hamer opzij). De beiaardhamer zit dan aan de buitenkant, zodat hij niet in de weg zit als de klok in beweging komt.
Objecttype
foto
Datering
2004
Vervaardiger
Gommer Lemmens
Verwerving
Gommer Lemmens, schenking


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer