Lier, standbeeld Sint Gummarus

Lier, standbeeld Sint Gummarus

Inventarisnummer
SLI001009302

Beschrijving
De heilige Gummarus is de patroonheilige van Lier. Hij werd aan het eind van de 7de eeuw geboren in Emblem en diende als ridder aan het hof van Pepijn de Korte. Gummarus trouwt met de boosaardige Grimmara. Omwille van de wreedheden die deze vrouw tijdens zijn afwezigheid uithaalt, scheidt Gummarus van haar en trekt zich terug als kluizenaar. Hij raakt zo bevriend met de heilige Rumoldus van Mechelen, dat na één van hun bezielde gesprekken over God hun pelgrimsstaven in grote eiken veranderen. Waar nu in Lier de Kluizekerk staat, bouwden ze samen een kapel.


Over Gummarus zijn heel wat wonderverhalen bekend:

•een omgehakte boom kwam weer tot bloei met behulp van zijn gordel
•door met zijn pelgrimstaf op de grond te slaan ontsprong er een bron
•hij geneest een doofstomme
Gummarus overleed op 11 oktober 714 in Emblem en wordt heilig verklaard in 754. Door zijn gebroken huwelijk en de aard van zijn verichtte wonderen wordt Sint-Gummarus aanroepen bij ernstige beenbreuken en huwelijksproblemen. Daarnaast is hij ook patroonheilige van de doofstommen, houtbewerkers, houthakkers en handschoenmakers. Jaarlijks vindt in Lier op de eerste zondag na 10 oktober de Sint-Gummarusprocessie plaats. Zestien leden van het Genootschap van de Kasdragers dragen dan het zilveren, meer dan 800 kilo zware reliekschrijn van de heilige Gummarus door de straten van Lier.

Van Sint-Gummarus vind in Lier twee beelden: in de tuin naast de Stadsbibliotheek (Deensestraat) en in een nis boven de deur van de Zimmertoren.
Objecttype
foto
Vervaardiger
Werner Morrens
Verwerving
, schenking, 18 november 2010


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer