Lier, Sint-Margaretakerk interieur

Lier, Sint-Margaretakerk interieur

Inventarisnummer
SLI001009103

Beschrijving
Heilige Gummarus
;Gips (?) en zwart marmer - Beeld: h. 180 cm; epitaaf: h. ca. 140 cm; b. 140 cm. Vierde penant van de rechterzijbeuk, boven de gedenksteen van Catharina vander Heurst.
;De heilige met lange baard draagt een Romeins harnas en heeft een grote mortierbaret met vergulde banden op het hoofd. Hij draagt een wijde, met hermelijn gevoerde en afgeboorde mantel om de schouders en een hermelijnen schouderkraag waarover een lint hangt met kruishanger. Zijn rechterhand rust op de zwarte stok met vergulde knop waarmee hij aan zijn voeten een bron doet ontspringen. Op de voluten van het epitaaf zitten twee putti, waarvan één het spuitende water opvangt en de andere uit een vergulde nap drinkt terwijl een derde van onder de mantel van Sint-Gummarus de twee andere putti aankijkt. Het voetstuk draagt een verguld opschrift: 'S. GUMMARUS.' De als epitaaf uitgewerkte sokkel heeft een convex gewelfde zwartmarmeren plaat met opschrift in vergulde kapitalen: 'SEPULTURE VAN JOFF= / CATHARINA VANDER / HEURST OUD 86 JAEREN / BEGGYNTIEN 67 JAEREN / STERFT DEN 31 8BER A° 1692 // BID VOOR DE ZIELE'. De plaat is gevat in een omwikkelde laurierkrans op een rechthoekig kader met ingebogen hoeken en een verdiepte eierlijst. Over de bovenzijde waaiert een afhangend akantmotief uit en aan de onderzijde hangt een met een strik bijeengehouden drapering met vergulde franjes.
Het beeld verraadt enige invloed van Lucas Faydherbe (Mechelen 1617-1697). Het vertoont grote overeenkomst, zowel qua uitbeelding als houding, met het beeld van dezelfde heilige in de Sint-Gummaruskerk in Lier. De drie putti zijn daar vervangen door twee 'boerenknaapjes'.

;Bron: 'De Begijnhofkerk van Lier', Liers Genootschap voor Geschiedenis, auteur: Marc Mees.
Objecttype
postkaart


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer