Lier, Begijnhof

Lier, Begijnhof

Inventarisnummer
SLI001009080

Beschrijving
Schilderij op doek uit de eerste helft van de 18de eeuw. Pastorie van het Begijnhof te Lier.
;'Het wonder van de bron'
;Vlaamse School, 1ste helft 18de eeuw - olieverf op doek - h. 92 cm, b. 190 cm
;Eén van de meest gekende gebeurtenissen uit het leven van de Heilige Gummarus, een gunsteling van Pepijn de Korte en landheer van Emblem, betreft het wonder van de bron. Toen zijn horigen de oogst aan het binnenhalen waren en zijn kwaadaardige vrouw Grimmara weigerde hen te laten drinken, stak Gummarus zijn staf in de grond en deed hij zo een bron ontspringen waaraan ze zich konden laven.
Deze scène is uitgebeeld in het schilderij. Centraal op de voorgrond staat de Lierse patroonheilige, traditioneel uitgedost als een merovingische edelman met lang bovenkleed, laarzen, mantel, hermelijnen schouderkraag en halsketting. Op het hoofd heeft hij een muts en in zijn handen draagt hij een paar handschoenen. Drie arbeiders haasten zich om te drinken van het bronwater dat hij met zijn staf uit de grond laat opwellen. De grote eik achter hem verwijst ongetwijfeld naar een ander
gekend wonder, waarbij Gummarus een omgehakte boom met zijn riem verbond en heelde. In de glooiende graanvelden zijn twee maaiers aan ‘t werk en rechts bij een bosje staat een kerk, vermoedelijk die van Emblem. Links, nog verder op de achtergrond, ligt Lier. De keuze van het thema, de opbouw van de compositie, de uitbeelding van de heilige en de verschillende motieven zijn zeer typerend voor de plaatselijk rijke Gummarus-iconografie. Het formaat en de hoogte/breedte verhoudingen zouden kunnen wijzen op een oorspronkelijke functie van het schilderij als schouwstuk.
Omstreeks 1955 restaureerde de heer P. De Ceuster het werk.
;Bron: 'De Begijnhofkerk van Lier', Liers Genootschap voor Geschiedenis, auteur: Marc Mees.
Objecttype
postkaart


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer