Lier, Sint-Gummaruskerk interieur

Lier, Sint-Gummaruskerk interieur

Inventarisnummer
SLI001008874

Beschrijving
De Koninklijke glasramen met keizer Maximiliaan van Oostenrijk en leden van zijn familie, toegeschreven aan Nicolaas Rombouts (Leuven ca 1450-Brussel ca 1531), 1516-19 – 5 glasramen met 2 lichtbanen – Absis van het koor.
In een architecturaal decor met sterke renaissance elementen, zoals balusterzuiltjes, kapitelen, guirlandes, festoenen, arabesken, en nog gotische reminiscenties 3 verschillende registers. Bovenaan de rechtopstaande patroonheiligen. In het midden de vorstelijke personages op een bidstoel geknield, biddend voorgesteld. Met uitzondering van Margareta van Oostenrijk en Filibert II van Savoie zijn ze gekroond en dragen een zware met hermelijn gevoerde mantel met dito schouderkraag – de mannen over hun wapenuitrusting. Het onderste en hoogste register bevat de wapens van de afgebeelde personages. Bovenaan hun persoonlijk wapen: dat van de mannen bekroond met helm, helmteken en dekkleden en omhangen met het Gulden Vlies (niet Filibert II van Savoie), het ruitwapen van de vrouwen gehouden voor een geknielde engel. Hieronder telkens 3 gekroonde wapens van belangrijke bezittingen op een banderol.
;a) Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondië (Gest. 1482) – middelste absisraam.
Bovenste register: Onze-Lieve-Vrouw met het kindje Jezus op de arm en Sint-Anna die het kindje een bloem aanreikt en in haar linkerhand een boek houdt. In het midden: de schenkers. Onderste register: het gekroonde keizerswapen van Maximiliaan en het gekroond wapen van Maria van Bourgondië met daaronder van links naar rechts en van boven naar onder: gevierendeeld Oud- en Nieuw-Oostenrijk, Brabant, Oud-Bourgondië, Savoie, Limburg en Stiermarken. In het tympaan de vuurslag, vuursteen, vlammen en kruis van Bougondië.
;b) Filips de Schone en Johanna van Castilië – ten noorden van het middelste assisraam.
Bovenvak: Sint-Jan de Evangelist en de apostel Filippus. Middenvak: Johanna van Castilië en Filips de Schone (gest: 1506). Benedenvak: de gekroonde wapens van Johanna en Filips gevolgd door die van Leon, Castilië, Zeeland, Luxemburg, Karinthië en Kraïn. In het tympaan het kruis van Bourgondië en de initialen PM (Philippus en Maximiliaan).
;c) Aartshertogen Karel en Ferdinand van Oostenrijk – ten zuiden van het absisraam.
Bovenvak: Karel de Grote met nimbus, het zwaard in de rechter- en de wereldbol met kruis in de linkerhand, en de H. Ferdinand op het punt met het zwaard de draak aan zijn voeten neer te slaan. Middenvak: de 2 aartshertogen. Benedenvak: de wapens van beide broers, gelijkend op dit van hun vader, gevolgd door deze van gevierendeeld Aragon-Hongarije, Navarra, Valencia, Aragon, Granada en Salins. In het tympaan de zuilen van Hercules.
;d) Margareta van Oostenrijk en Filibert II van Savoie – het 2e glasraam ten noorden van het middelste absisraam.
Bovenvak: De H. Margareta met de draak aan haar voeten en Sint-Filibert, abt van Jumièges. Middenvak: Margareta en Filibert (gest: 1504). Op de cartouche van de rechterzuil de datum 1519. Benedenvak: het wapen van Filibert en het gedeeld wapen van Margareta, gevolgd door deze van het Keizerrijk, gevierendeeld Jeruzalem-Luxemburg, Bourbon, Portugal, gevierendeeld Nieuw- en Oud-Bourgondië, Leon. In het tympaan 2 banderollen.
;e) Vier aartshertoginnen van Oostenrijk – het 2e glasraam ten zuiden van het middelste absisraam.
Bovenvak: Sint-Jan de Doper met gesloten boek, waarop het Lam Gods rust, en Sint-Elisabeth van Hongarije met kroon op het hoofd en een kroon in elke hand. Middenvak: de 4 dochters van Filips De Schone en Johanna van Castilië namelijk Eleonora, Maria, Catharina en Isabella. Benedenvak: 2 gedeelde ruitwapens van Bourgondië-Spanje, gevolgd door deze van Vlaanderen, Oostenrijk, Aragon, de 2 Siciliën, Bourbon en Leon. In het tympaan banderollen.
Objecttype
foto
Vervaardiger
Gommer Lemmens
Verwerving
Gommer Lemmens, schenking


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer