Lier, Pallieterstoet 1965

Lier, Pallieterstoet 1965

Inventarisnummer
SLI001008428

Beschrijving
PALLIETERSTOET 1965 (Sint-Gummarusfeesten)

BESCHRIJVING:
Deze stoet ging door op 3 en 10 oktober 1965. Het was een ontwerp van Frans Van Immerseel, die ook de leiding had over de stoet.
De samenstelling van de stoet was als volgt: eerst kwamen de Keersters en een Lierse wimpelgroep, daarna volgden SCHOON LIER (Mirakel van de bron, Lierse Vlaaikens, Anne-Marie) BRABANTSE UITBUNDIGHEID (voorstellingen uit Pallieter) KEMPISCHE VROOMHEID (Maria en Jozef zoeken onderdak, de herders met hun kudde, Landsknechten met trommels…). Als laatste was de REUZENTREIN aan de beurt met het Ros Beiaard, de Draak, het Schip van ’s Lands Welvaren.
Op 10 oktober volgde de staat volgend parcours: Boomlaarstraat, Baron Opsomerlaan, Antwerpsestraat, Kartuizersvest, Lisperstraat, Wijngaardstraat, Groenstraat, Schoolstraat, Predikherenlaan, De Heyderstraat, Kluizestraat, Lindenstraat, Ros Beiaardstraat, Berlarij, Maasfortbaan, Pastoriestraat, Berlaarsesteenweg, Leuvensevest, Pettendonk, Molenstraat, Berlarij, Berlaarsestraat, Heilige Geeststraat, Rechtestraat, Grote Markt, Florent Van Cauwenberghstraat, Mechelsestraat, Baron Opsomerlaan.
;Sint-Christoffel met het kindje Jezus in de stoet.;Volgens een bekende laatmiddeleeuwse legende, heette Christoffel aanvankelijk Reprobus. Omdat hij vanwege zijn lengte bekend staat als reus, geeft een kluizenaar hem op een dag de raad reizigers te helpen bij het oversteken van een woeste rivier. Reprobus is namelijk zo groot, dat hij de reizigers eenvoudig op zijn schouders kan dragen en droog naar de overkant lopen. Tijdens een nacht wordt de reus bezocht door een kind dat hem laat weten óók graag weten naar de overkant gedragen te worden. Een ogenschijnlijk makkelijk klusje, maar tijdens de overtocht wordt het kind plotseling ondraaglijk zwaar. Als Reprobus de overkant eindelijk heeft bereikt, vertelt het kind hem dat hij zojuist Christus met alle zonden van de wereld heeft gedragen.;Christus geeft Reprobus hierna de naam Christoffel (Christoforus), wat zoveel betekend als ‘drager van Christus’. Deze legende ontstond in de dertiende eeuw, in het Donaugebied.
Objecttype
foto
Datering
1965


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer