Lier, Joe Meulepas

Lier, Joe Meulepas

Inventarisnummer
SLI001005711

Beschrijving
Op 24 juni 2007 overleed Joë Meulepas, beter bekend als Pil. Zijn strookstrip ‘Meneerke Peeters’ was decennialang een vaste waarde in de krant De Standaard.
Pil stierf op 24 juni op 92-jarige leeftijd in Ukkel. Hij was al jaren weduwnaar en had geen kinderen; zijn overlijden ging onopgemerkt voorbij. Pil was zo’n typische cartoonist van de jaren vijftig en zestig: zijn gags haalden wereldniveau, maar ze werden na hun verschijning in de krant nauwelijks gebundeld. Van Pils gigantische productie zijn tijdens zijn lange leven amper een vijftal boekjes verschenen. De laatste jaren was hij zo goed als vergeten.Pil heette eigenlijk Joseph (later afgekort tot Joë) Meulepas en werd op 8 februari 1915 geboren in Hampstead (Londen), als zoon van Lierse ouders. Hij studeerde letteren in Leuven en belandde in 1936 in de journalistiek. Al voor de oorlog publiceerde Pil cartoons in allerlei studentenblaadjes en hij maakte lino’s, etsen en affiches. Tijdens de oorlog was de perfect tweetalige Meulepas een tijdlang redactiesecretaris van de ‘Soir volé’, een krant die werd gemaakt door collaborerende journalisten en waaraan ook Hergé meewerkte. Na de oorlog werd hij veroordeeld voor collaboratie. Hij kwam vervroegd vrij en werd gerekruteerd voor de ploeg die in mei 1947 De Standaard weer opstartte. Voor De Standaard maakte hij dagelijks een politieke cartoon, voor Het Nieuwsblad een wekelijkse kritische kijk op de actualiteit in de rubriek Met pijl en pen. Daarnaast werkte hij als cartoonist of auteur van gagstrips ook mee aan talloze andere Vlaamse publicaties, illustreerde hij boeken (onder meer van Ernest Claes en Felix Timmermans) en ontwierp poppen en decors voor poppentheater.
Het bekendst zou Pil worden door zijn woordeloze strookgag Meneerke Peeters, die sinds 7 januari 1957 verscheen in De Standaard. De serie liep ononderbroken tot Pils pensioen, op 1 oktober 1983, en telde toen 7.008 strookjes. Meneerke Peeters was een anoniem ventje dat enkel opviel door zijn gigantische neus, en dat in zijn dagelijkse drie tot vier vakjes nu eens heel gewone, dan weer surrealistische dingen meemaakte.
Pils spotprenten kregen internationale erkenning en werden in binnen- en buitenland geëxposeerd. Het blijft jammer dat Meneerke Peeters, dat als woordeloze strookstrip het perfecte formaat had om internationaal te gaan, buiten Vlaanderen amper bekend werd. In 1978 gaf de eigenzinnige Pil in het weekblad Humo toe dat hij met zijn cartoons had willen helpen het publiek te ontvoogden, maar dat hij daar niet in geslaagd was en daarom gaandeweg was geëvolueerd naar meer grafische humor.

Bron: De Standaard, 28/08/2007.
Objecttype
foto
Vervaardiger
Frans Verstreken


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer