Lier, Sint-Gummaruskerk interieur

Lier, Sint-Gummaruskerk interieur

Inventarisnummer
SLI001003904

Beschrijving
Colibranttriptiek, toegeschreven aan Goossen van der Weyden, (Brussel ca 1465 - Antwerpen ca 1538), 1516. Op het O-L-Vrouw- en Sint-Hubertusaltaar in de eerste straatkapel noord. Het middenpaneel is in het midden verhoogd en aan deze verhoging met 2 inzwenkingen corresponderen de zijluiken.
In de triptiek worden de 7 vreugden en de 7 smarten van Maria uitgebeeld met ‘Huwelijk van Maria’ als centraal thema.
Middenpaneel: In de dwarsbeuk van een gotische kerk voor een laatgotisch doksaal met renaissance-pilasters wordt, op het voorplan, het huwelijk van Maria met Jozef ingezegend door een hogepriester in bisschopsgewaad. Aan weerszijden hiervan een converserende groep met telkens een op de rug geziene figuur, links 4 mannen, rechts 3 vrouwen; in de achtergrond nog een paar figuren voor de afsluitdeuren van de kooromgang.
Linkerluik: ‘De boodschap aan Maria’ De H. Maagd zittend voor een bidstoel, met een boek in de handen, luistert ingetogen naar de boodschap van de engel aan haar rechterzijde. Een kleine duif zweeft boven haar hoofd. Op de voorgrond voor de smalle hoge lessenaar een bolle majolicavaas met bloemen. Het gebeuren heeft plaats in een ruim, italianiserend vertrek met renaissance-ornamenten , verwant in muurgeleding en –versiering aan het kerkinterieur. Tegen de achterwand een lessenaar met boeken en een wandrek en daarnaast een rondboogopening met gezicht en berglandschap met huizen en vooraan Jozef aan het werk, en op een 2e plan de mededeling van de engel aan jozef.
Rechterluik: ‘Opdracht in de tempel’ in een gelijkaardige ruimte als de Boodschap. Tussen de hoofdpersonen, de H. Simeon met het Jezuskind op een doek in de armen en Maria met de handen gekruist over de borst, de profetes Anna en een priester (?) met kaars. Achter Maria Jozef met een kooitje met 2 tortelduiven en een bijna volledig verstopte mondaine dame. Doorzicht op een stad door open rondboogdeur in de achterwand en tussen de zware pijlers van de zijmuur. Hiervoor en afgezonderd van de hoofdgroep een kanunnik (?) op middelbare leeftijd, blijkbaar een portret. Een onder de ramen op 3 panelen aan weerszijden van de absis doorlopende fries stelt de vreugden en smarten van Maria voor in grisaille-tafereeltjes door balusterzuiltjes gescheiden. De eerste van elke reeks vormt het onderwerp van elk zijluik. Aansluitend op de Boodschap op het linkerluik, volgen de 6 overige vreugden op de linkerfries nl. het Bezoek van Maria aan Elisabeth, de Geboorte, de Aanbidding der Wijzen, de Verschijning van Christus aan zijn moeder na zijn opstanding, de Uitstorting van de Heilige Geest, de Kroning van Maria. Na de eerste der smarten nl. Simeons voorspelling bij de Opdracht in de tempel op het rechterluik, volgen op de rechterfries de Vlucht naar Egypte, de twaalfjarige Jezus bij de Schriftgeleerden, de Kruisdraging en ontmoeting met Maria, de Kruisiging, de Kruisafneming, en de Graflegging. Niet alleen de fries loopt door op de 3 panelen, maar ook de gelijkaardige wandversiering der drie ruimten verbindt ze onderling.
Objecttype
foto


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer