Lier, standbeeld Den Engel

Lier, standbeeld Den Engel

Inventarisnummer
SLI001003772

Beschrijving
Reeds in 1920 wordt een comité opgericht om de Lierenaars te gedenken die omkwamen in de eerste wereldoorlog. Uit verschillende ontwerpen verkiest het comité dat van beeldhouwer A. Dupon en architect Brosens.
Het bronzen beeld stelt de godin der overwinning Niké voor. Het monument zal geplaatst worden op de hoek van de Vismarkt en de Hoge Brug. ;De aanbesteding gaat naar de Algemene Onderneming Aerts te Lier voor 233 299 frs, later verhoogd met 27 912 frs. De gelden worden geput uit het Speciaal Fonds 'Monument'. De inhuldigingsfeesten worden op 26 juni 1927 gehouden onder de hoge bescherming van gouverneur Holvoet en aartsbisschop Mercier.
Er volgt een torenzang en een bloemenhulde. Bij deze gelegenheid leggen de Vossen (Vlaamse Oudstrijders) een gesmede kunsttak neer met het opschrift "Wat heeft het gebaat, het storten van hun bloed" (zie SLI001027717)'.
Ward Hermans, de latere leider van SS-Vlaanderen, wou het woord nemen, hetgeen hem belet werd door de politiecommissaris Breugelmans. De tak wordt enkel dagen later weggehaald op bevel van het stadsbestuur.;Wegens de verbreding in 1967 van de Rechtestraat en de Hoge Brug moet het beeld verplaatst worden. In de gemeenteraad discussieert met over de toekomstige plaats. Worden weerhouden: Felix Timmermansplein, einde Begijnhofstraat, het grasperk aan de Leopold-III-laan, het pleintje op de Vismarkt, het grasplein tegenover de gasmaatschappij. De Begijnhofstraat haalt de meeste stemmen.;Omwille van deze keuze wordt uit het Contactcomité der Vaderlandse Groeperingen ontslag genomen door de Vuurkruisers, de N.S.B., het Verbond der Invaliden, de Verbroedering van Belgische Oorlogsvrijwilligers, de W.B.Fidelio.
Objecttype
foto


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer