Lier, Sint-Gummaruskerk interieur

Lier, Sint-Gummaruskerk interieur

Inventarisnummer
SLI001003148

Beschrijving
Altaar van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, door Peeter Verbruggen de oude (Antwerpen 1615-1686),1658 – zwart en wit marmer, zwart en wit geverfd hout – onder doksaal noordzijde.
Het portiekaltaar, ingebouwd in de dichtgemetste boog van het doksaal, reikt tot aan het gewelf en rust op gezwart houten of met hout bekleed voetstuk. 2 witte voorgeplaatste torszuilen met komposietkapitelen voor 2 vlakke pilasters met dito kapitelen dragen een doorbroken hoofdgestel met segmentvoluten, bekroond en versierd door overvloedhoorns. Ze omlijsten een rondbogige nis – waarin een schilderij – bekroond door cartouche met geschilderd houten medaillon tussen 2 cherubs en liggende overvloedshoorns. Zwart marmeren kaarsenbank. Het gemetste altaarblok draagt als tafelblad een gotische zerk zonder trede op de verhoging van het doksaal. Het suppedaneum is in hout.
;Sint-Severus, Antwerpse school, 1658 – houten medaillon in cartouchevorm – In bekroning van het Onze-Lieve-Vrouw van 7 weeênaltaar.
Borstbeeld van de heilige als bisschop met mijter en staf.
;Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, door L. Nauwelaerts, 1861 – doek – altaarstuk van het gelijknamige altaar onder het doksaal.
Voor een landschap met zachte heuvels staat de bedrukt naar boven starende Onze-Lieve-Vrouw met zwaard in de borst.
Objecttype
foto
Datering
1658


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer