Lier, Grote Markt

Inventarisnummer
SLI001000282

Beschrijving
Een regenachtige dag op de Grote Markt richting Fl. Van Cauwenberghstraat met de afbraak van het 'Keizershof' (circa 1902).
;Het “Keysershoff”, “Sint Joseph” en de “dimmende Koey”, in het begin van de Mechelstraat (nu Florent van Cauwenberghstraat), werden bij K.B. van 20 september 1900 tot algemeen nut onteigend voor de bouw van een post-, telegraaf- en telefoongebouw. De plannen voor het posthotel werden getekend door ingenieur Alfons Van Hoecke. De plechtige inhuldiging van dit neogotisch gebouw had plaats op 12 juni 1904. Meer dan 70 maatschappijen van briefdragers namen eraan deel.
Het “Hof van Colibrant”, later “Keysershoff” werd omstreeks 1400 opgetrokken. Het Colibrantsteen was een der oudste Lierse stenen gebouwen die men zich herinnert. Het was een toonbeeld van de burgerlijke bouwkunst uit het einde van de 14de, begin van de 15de eeuw. Het hof bezat één der grootste tuinen binnen de stad gelegen en reikte tot aan de stadsvest aan de huidige Kapucijnenvest. In 1468 dienden Jan en Frans Colibrant echter hun woning te verkopen aan Geerd Lemmens. Volgens de overlevering is “Het Keizershof” zijn benaming verschuldigd aan Keizer Karel die er bij zijn bezoeken aan Lier in 1540, 1545 en 1549 zou overnacht hebben. De gegrondheid van deze overlevering kan echter niet gestaafd worden. Doorgaans verbleven de vorsten, bij een bezoek aan Lier, in de Abtsherberg van Sint-Bernards.
In 1755 werd Jozef Berckmans eigenaar van “Het Keizershof”. Het bleef in familiebezit tot omstreeks 1850. In 1826 had Louis Berckmans, gezocht wegens moord op een dienstmeid, de stad verlaten. Einde november 1832 had koning Leopold I te Lier zijn hoofdkwartier opgeslagen om de belegering van het “Kasteel van Antwerpen” voor te bereiden. Hij nam zijn intrek in “Het Keizershof”. Volgens Anton Bergmann had hij de kamer op de eerste verdieping genomen langs de kant van de Grote Markt. Wanneer men in 1871 de nieuwe stoepen in onze stad aanlegde, diende men voor “Het Keizershof” de twee steen bollen weg te nemen die men er nog aantrof. Als laatste bewoners van “Het Keizershof” had men de familie J. Van Hoof-Döcker. Op 2 januari 1900 hield men er nog een voordracht over Transvaal en op 13 februari had er de tentoonstelling plaats van de werken van kunstsmid Lodewijk Van Boeckel, bestemd voor de wereldtentoonstelling van Parijs.
Objecttype
foto
Datering
circa 1902


Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer