• Lier, vlag De Lierse Keersters
Lier, vlag De Lierse Keersters
Lier, vlag De Lierse Keersters

Lier, vlag De Lierse Keersters

Inventarisnummer
1433869

Beschrijving
Verengingsvlag van De Lierse Keersters
;De folkloristische groep genaamd "De Lierse Keersters" ontstond aan het begin van de 20e eeuw en was oorspronkelijk betrokken bij het begeleiden en vieren van speciale huwelijksjubilea, zoals gouden, diamanten en briljanten bruiloften. Deze vieringen waren destijds aanleiding voor levendige buurtfeesten. Na verloop van tijd en als gevolg van veranderende tijden en omstandigheden verdween de traditie geleidelijk tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

In 1980 werden De Lierse Keersters nieuw leven ingeblazen ter gelegenheid van een 100-jarig jubileum. Ze werden opgeroepen om feestelijkheden op te vrolijken die pasten bij de overgang naar een nieuw tijdperk. De groep valt op door zijn eenvoudige en uniforme kledij, die kenmerkend is voor de eenvoudige mensen die er deel van uitmaken. Er is weinig geschreven literatuur over de groep; alle informatie en gebeurtenissen werden mondeling doorgegeven, vaak met humor.

De leden van De Lierse Keersters dragen allemaal zwarte kleding met een wit schortje met bloemmotief. Ze dragen ook een medaillon met Lierse kant om hun nek. Hun bezems zijn versierd met rode en witte linten, evenals bloemen in dezelfde kleuren, omdat rood en wit de stadskleuren van Lier zijn. Elke Keerster draagt ook een bloem in het haar, aan de linker- of rechterkant, afhankelijk van de rij waarin ze marcheren tijdens optochten.

Binnen de groep is er een boerenkoppel met klederdracht die verwijst naar vieringen aan het begin van de eeuw. De boerin draagt een ouderwetse Brabantse muts in Lierse kant, zwarte kleding en een wit-rood gestreept schort, terwijl de boer een boerenkiel en pet draagt. Een "Suisse" met hoge hoed, pitteleer (een soort stok) en maatstok houdt toezicht op een goed verloop van de gebeurtenissen. De boer loopt voorop met de vlag van De Lierse Keersters, en er zijn ook een trommelaar en een accordeonist die zorgen voor de juiste muzikale begeleiding.
Objecttype
vlag
Afmetingen
Vervaardiger
Jan Bockx
Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer