• Lier, vlag De Koninklijke Moedige Bootvissers
Lier, vlag De Koninklijke Moedige Bootvissers
Lier, vlag De Koninklijke Moedige Bootvissers

Lier, vlag De Koninklijke Moedige Bootvissers

Inventarisnummer
1433867

Beschrijving
Verenigingsvlag van De Koninklijke Moedige Bootvissers uit Lier;De "Koninklijke Moedige Bootvissers" in Lier hebben een rijke geschiedenis in het vissen op paling op de rivier de Nete. Vroeger werden palingschuiten zonder zeil of motor gebruikt, en de vissers lieten zich meevoeren door de getijdenwerking van de Nete, die ongeveer negen uur stroomafwaarts en daarna 2 tot 3 uur stroomopwaarts liep. Het vissen op paling werd "palingdraaien" genoemd, waarbij een vierkant net naar de bodem van de rivier werd gelaten en palingen in het net werden gevangen door de stroming. Dit net werd om de 5 minuten opgehaald met behulp van een draaiwiel.

In 1974 werd het palingdraaien bij wet verboden, wat het einde betekende van deze traditionele manier van vissen voor de Moedige Bootvissers.

Sinds 1979 zijn de Moedige Bootvissers overgestapt op toeristische rondvaarten op de Kleine Nete in het centrum van Lier, ook wel "Binnennete" genoemd. Deze wateren zijn niet onderhevig aan getijden, en de moderne schuiten die ze gebruiken, zijn uitgerust met buitenboordmotoren. In 1982 verkreeg de vereniging de titel "Koninklijk" ter ere van haar vijftigjarig bestaan.

De Koninklijke Moedige Bootvissers dragen bij aan het toeristische karakter van de stad door boottochten aan te bieden, en een rondvaart door het centrum van Lier wordt beschouwd als een onmisbare ervaring voor bezoekers van de stad.
Objecttype
vlag
Vervaardiger
Jozef Bockx
Deze website maakt gebruik van cookies Accepteer. Hier vindt u meer informatie over wat dat precies inhoudt. Lees meer